• Cześć Dziewczyny!
  • Debata

KUCHNIA JAKO ZJAWISKO KULTUROWE

Anda Rottenberg

Daty wydarzenia

14.09 / sobota, godz.14:00

Daty wydarzenia

14.09 / sobota, godz.14:00

Miejsce wydarzenia

Klub Festiwalowy

Czas trwania

2 godz.

Aplikacja mobilna

Pobierz aplikację mobilną i bądź z nami na bieżąco.

Język

angielski

Dostępność

  • Dostępność architektoniczna
  • Dostępna toaleta znajduje się w odległości 160 metrów na Placu Wolności 

Więcej informacji przeczytasz na stronie z opisem miejsca.

Dostępność miejsca

Bilety

wstęp wolny

Wiedza nie tylko przynosi satysfakcję, może być też pyszna. Udowodni to panel dyskusyjny „Kuchnia jako zjawisko kulturowe”, który poprowadzi Anda Rottenberg – historyczka i kuratorka sztuki, była dyrektorka stołecznej Zachęty i jedna z najbardziej zasłużonych osób dla współczesnej polskiej sztuki nowoczesnej. Rottenberg, wraz z zaproszonymi gościniami, przyjrzy się kulinariom z antropologicznej perspektywy.

Punktem wyjścia do rozmowy będzie esej Claude’a Lévi-Straussa „Trójkąt kulinarny”, w którym autor, wykorzystując strukturę opozycji binarnych, zbudował schemat przejścia od natury do kultury. Trójkąt kulinarny Lévi-Straussa obrazował trzy kategorie posiłków: surowe, warzone i zepsute. Lévi-Strauss posłużył się opozycjami typu surowe-warzone, pieczone-gotowane, aby ukazać, jak proces przetwarzania jedzenia symbolizuje przejście człowieka od stanu naturalnego do stanu kulturowego.

Współczesna antropologia jedzenia skupia się na badaniu pożywienia w kontekście kulturowym, analizując jego związek z polityką, rytuałami, płcią i innymi aspektami życia społecznego. Antropolodzy jedzenia interesują się tym, co ludzie jedzą, jak to jedzenie jest spożywane, oraz jakie wartości i normy kulturowe są z nim związane. Dla przykładu, badania mogą dotyczyć tabu pokarmowych, różnic w konsumpcji między różnymi grupami społecznymi czy symboliki jedzenia w różnych kulturach.

Panel ten skupi się na kobiecym doświadczeniu kulinarnym, podkreślając rolę kobiet w przygotowywaniu posiłków, która w wielu kulturach jest zakorzeniona tradycyjnie. Każda z uczestniczek panelu reprezentuje inną tradycję kulturowo-kulinarną, co umożliwi szeroką dyskusję na temat różnorodności i podobieństw w podejściu do jedzenia. Ahlam Shibli opowie o specyfice kuchni arabskiej w wydaniu palestyńskim; urodzona w Nigerii Ifi Ude – o obyczajach kulinarnych afrykańskiego ludu Ibo i ich implementacji na obszar kuchni polskiej; Wietnamka Linh Nguyen – o tradycjach azjatyckich i ich źródłach; Białorusinka Marina Napruszkina – o rozmaitych odmianach kuchni północno-słowiańskiej w zderzeniu z kuchnią niemiecką; Grażyna Kulczyk – o zmianie poznańskich nawyków żywieniowych podczas obcowania ze specyficznymi tradycjami kuchni szwajcarskiego kantonu Grissons.

Prowadząca: Anda Rottenberg
Panelistki: Grażyna Kulczyk, Linh Nguyen, Marina Napruszkina,
Ahlam Shibli, Ifi Ude

Udostępnij informację o wydarzeniu